Dietari il·lustrat
Diumenge 30/09/2022

Angela Davis, Nico, Iman i més poder femení a les recomanacions setmanals

El que potser t'has perdut i el que segur que no et pots perdre: les propostes culturals i d’oci de l''Ara Diumenge'

3 min
Angela Davis

La setmana que acaba, amb Thaïs Gutiérrez

Apunts sobre què hem vist, sentit, degustat i, en definitiva, viscut en els últims 7 dies.

He celebrat la publicació en català per primera vegada d’un llibre imprescindible: Dones, raça i classe d’Angela Davis, publicat per l’editorial Tigre de Paper. L’obra, un dels assajos més importants del feminisme, recorre la història de les dones i les persones negres als Estats Units des de la fi de l’esclavitud fins a l’actualitat. 

He comprat les dues primeres novel·les de la sèrie per a joves que Henning Mankell va escriure i que ara arriben publicades en català per Fanbooks. La sèrie té com a protagonista el Joel, un nen sensible i intel·ligent amb un munt de somnis. 

No he pogut parar de pensar en...

...Iman, la top model que va triomfar als 70 i als 80 i va ser una de les primeres models negres a desfilar per als grans dissenyadors i aparèixer a les portades de les principals revistes. Ara torna a estar d’actualitat gràcies a la publicació del documental Supreme models, que li dedica un capítol en què explica la seva importància com a pionera i lluitadora pels drets de les dones negres. 

La 'top model' Iman vestida pel jove dissenyador Harris Reed

He sopat a La Panxa del Bisbe, el restaurant gracienc que va guanyar fama quan Rosalía va confessar, fa un any, que era el seu restaurant preferit de Barcelona. Cuina d’autor, preus assequibles i un ambient relaxat són els tres punts forts d’aquest local que sempre és un plaer visitar.

He rebut la primera novel·la de Regina Rodríguez Sirvent, Les calces al sol (La Campana), que m’ha enviat la mateixa autora juntament amb unes calces de cotó de primera qualitat. Si ja tenia ganes de llegir aquest llibre, que amb només un parell de setmanes ja va per la segona edició, ara encara més. 

La setmana que comença, amb Jordi Garrigós

Algunes de les coses que esperem no perdre’ns els pròxims 7 dies.

Llegiré You are beautiful & you are alone, la biografia de Nico, un dels personatges més fascinants i magnètics de la cultura popular dels anys seixanta i setanta. Jennifer Otter Bickerdike s’endinsa en la vida d’una artista misteriosa, de veu torturada, turmentada per la relació amb la bellesa i que va estar rodejada d’alguns dels noms més venerats del segle passat:#de Lou Reed a Federico Fellini, de Philippe Garrel a, esclar, Andy Warhol. Una biografia tan completa com necessària.

Celebraré l’anunci d’Astiberri: l’editorial basca publicarà un dels còmics més populars de sempre i l’última gran tira còmica de diari, Calvin i Hobbes, les delicioses aventures i reflexions d’un nen amb el seu tigre de peluix creades per Bill Watterson. De moment han anunciat que El gran Calvin y Hobbes ilustrado, amb les tires publicades entre el desembre del 1988 i el juliol del 1990, serà a les llibreries al novembre. Després arribarà Un mundo mágico, el primer trimestre de l’any que ve.

Assistiré al que serà un dels concerts més divertits del que queda d’any. Helado Negro, pseudònim de Roberto Carlos Lange, arriba a la Sala Wolf després de passar pel Primavera Sound amb una mescla de músiques 100% ballables–pop, funk, bossa nova– ruixades amb un humor infecciós.

Repassaré tot el feed del meu nou compte d’Instagram preferit: The band was here. Creat per Steve Birnbaum, es dedica a revisitar la història de la música popular de Nova York a través dels llocs en què s’han fotografiat en portades de disc o imatges promocionals els nostres músics preferits. Birnbaum va a cada un d’aquests indrets i ens ensenya com són avui. Hi apareixen The Clash, Beastie Boys, Bob Dylan, Joan Jett, Madonna, Notorious BIG i un llarg etcètera.

Recomanaré a tothom que faci el pas a ser patrocinador del seu podcast preferit. Només l’aportació de mecenes pot evitar que acabin en una gran plataforma amb interessos purament comercials. En català tenim tres exemples de qualitat i independència: La sotana, el pioner de tots ells; Les golfes, navegant entre el costumisme i el joc literari, i Can’t play kanter, una barreja d’obsessions culturals i NBA. La supervivència i la llibertat de tots ells està en joc.

Marc Molina i Manel Peña, de 'Can't play kanter'
stats