Ni un dia a casa
Diumenge 28/01/2022

Restaurant Denassus: els déus del vi

2 min
L’Alejo Mailan i el Sergio Ruiz a l’interior del Denassus.

Sorprèn d’entrada el nom del restaurant: Denassus. Però un cop coneixes la història del Sergio i l’Alejo entens el perquè. Són socis, companys i amics i es van conèixer l’any 2011 ensumant i tastant vins en un curs de sommelier. A partir d’aquí, comparteixen vida professional i un desig: obrir un restaurant on la gent s’ho passi bé i amb bon producte. “Un lloc on aniríem nosaltres a dinar en el nostre dia de descans”. De fet, és habitual trobar-hi xefs i professionals del sector compartint taula els dilluns. El Sergio Ruiz i l’Alejo Mailan van començar a fer realitat el somni l’1 d’agost del 2019, a les portes de la pandèmia. “En el moment just”, riuen els socis.

Tot i la seva formació, donen tanta importància als vins com al producte que serveixen. Ells no cuinen, d’això se n’encarrega l’Edu Rionda. “Nosaltres li diem el que volem i ell ho cuina”.

La carta és curta i centrada en l’oferta del mercat i la temporada, on destaca el peix de llotja i la carn procedent del País Basc madurada durant quaranta-cinc dies.

El Sergio creu que és innegociable que tastem la sorprenent croqueta d’ànec de Pequín (un must del restaurant), els ous de corral amb pernil ibèric -“jo us hi poso uns bocinets de foie per sobre”- i el calamar de platja amb mongetes de Santa Pau. A tot això nosaltres hi afegim, per complementar el dinar, la truita melosa de patates amb tòfona, els rovellons a la planxa i unes garoines.

Per a les postres també ens deixem portar. “Només en tenim tres, us en porto una de cada”. Extraordinaris el cheesecake “denassus”, el flam amb gelat de crispetes i la xocolata amb oli d’oliva.

Tot plegat ben acompanyat per un Can Noves Negre del 2016, un vi negre de viticultura sostenible, que com ens expliquen el Sergio i l’Alejo està conreat en terreny volcànic, a l’espai natural de les Gavarres a Sant Martí Vell (Girona).

Per a la carta de vins apliquen un criteri molt personal: “Som uns melancòlics, per això apostem pels vins francesos, de procedència eco o perfils més clàssics, divertits”, afirmen.

Hi trobem unes 90 referències. “Més no en podem tenir, amb aquest local tan petit”. Un local que no va ser fàcil de descobrir. Després de descartar-ne uns seixanta i quan ja tiraven la tovallola, van descobrir aquest al carrer Blai, al Poble Sec. “Ens va costar, però hem fet realitat el somni en l’últim sospir”.

El Sergio i l’Alejo són detallistes. No passa desapercebut l’homenatge que trobem a l’entrada del restaurant, a mà esquerra: un dibuix gran de Bacus, el déu del vi, que et dona la benvinguda. Ells li han pintat un nas d’or, un gest còmplice al guardó que reben els millors sommeliers de l’any a Catalunya i que l’Alejo va rebre el 2014.

Bacus és el déu del vi, i segons la mitologia romana també del ball i dels plaers de la vida en general. Les mateixes intencions que el Denassus. Fer feliç la gent i veure com gaudeixen. El Sergio i l’Alejo desprenen passió en tot el que fan. I com el bon vi, amb el temps seran encara millors.

Denassus
  • Adreça Carrer Blai 53, Barcelona
  • Carta Curta però ben trobada i equilibrada
  • 'Must' Ous de corral amb pernil ibèric i foie
  • Vi Deixeu-vos portar pels dos sommeliers
  • Servei Atent
  • Local Petit, però amb encant
  • Preu final per persona 50 euros
stats