Info/gràfica
Diumenge 03/07/2021

Vies verdes per a tothom

És una de les activitats per fer en família que estan més de moda. Les vies verdes s'han convertit en tot un fenomen al país gràcies a la seva bellesa i accessibilitat. Aquests antics traçats ferroviaris, adaptats avui per poder-los recórrer amb bicicleta, a peu o a cavall, s'han multiplicat i han agafat un protagonisme especial a les Terres de l'Ebre, a les comarques de Girona i a la zona del Berguedà, on s'han aprofitat els itineraris que seguien les rutes de tren de la indústria tèxtil. Aquestes són algunes de les més populars.

4 min
mapa

Via Verda de la Vall Fosca

Estany Gento - Cambra d'Aigües / 4,8 km

Ens endinsem a l'alta muntanya per resseguir un antic camí de vies que es pot fer des de la sortida del telefèric que uneix l’embassament de Sallente amb l'estany Gento, cosa que hi aporta un plus d'originalitat. Una ruta planera que passa per paratges espectaculars del Pirineu. Encara que sigui d'altura, és considerada fàcil.

______________________________________

Via Verda de Cal Rosal a Pedret

12,1 km

El camí segueix un recorregut per on circulava l'antic ferrocarril que anava de Guardiola de Berguedà fins a Manresa seguint el curs del riu Llobregat. Un itinerari que permet endinsar-se en les colònies industrials del segle XIX a la comarca, ideal per fer amb nens i que acaba al pont medieval de Pedret.

______________________________________

Via Verda del Nicolau

Bagà / 8,8 km

Seguim l'antiga Via del Nicolau, construïda al principi del segle XX per transportar fusta entre Gisclareny i Guardiola de Berguedà. S'alternen trams de sender i pista de terra i asfaltada amb un desnivell més aviat escàs. La ruta de Bagà permet fer un circuit circular i durant l'itinerari es passa per uns quants túnels i ponts, entre els quals cal destacar la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de 35 metres de llargada.

______________________________________

Ruta del Ferro i del Carbó

Ripoll - Ogassa / 12 km

De Ripoll a Ogassa passant per Sant Joan de les Abadesses. La Ruta del Ferro i del Carbó ressegueix els 12 quilòmetres de via que recorria antigament el tren. Un itinerari de dificultat molt baixa, apte per a tots els públics i que deu el nom a la farga del Ripollès i a l'extracció de carbó de les mines d'Ogassa.

______________________________________

Camí ramader de Campdevànol

4,8 km

Via verda curta i perfecte si es vol fer en família, ja sigui amb bicicleta o bé caminant. Són només quatre quilòmetres i arriba a una altura màxima de 800 metres resseguint un antic camí ramader. Un bon al·licient és que passa per la magnífica font de Querol i s'acaba a l'església romànica de Sant Llorenç de Campdevànol.

______________________________________