Aliments contra el mal humor
El dia que estigueu tristos, mengeu plàtan, faves i xocolata i el vostre estat d'ànim millorarà. Els components d'aquests aliments afavoreixen la producció de les anomenades hormones de la felicitat

Insomni, mal de cap, mans i peus freds, tristor, canvis d’humor constants, ansietat, dificultats per concentrar-se, falta de memòria... En persones sanes, tots aquests símptomes poden ser indicadors d’un dèficit de serotonina i dopamina, dos poderosos neurotransmissors coneguts popularment com a hormones de la felicitat. Vigilar la dieta pot ser una bona manera de combatre aquests símptomes: hi ha aliments que, per efecte dels seus components, afavoreixen la producció d’aquestes hormones. Un bon nutricionista us ajudarà a identificar els que més us convenen. Però amb aquesta pauta general, oferida pel psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer (www.xeviverdaguer.com), podreu començar a conèixer com actuen sobre l’organisme.
La serotonina se sintetitza a partir d’un aminoàcid, el triptòfan. El cos no en produeix, per la qual cosa és important ingerir aliments que n’aportin, com per exemple els plàtans, les faves, la xocolata, la fruita seca, la pinya, els tomàquets i el formatge. Però cal saber també que el triptòfan no tindrà efecte en el cas que el nostre organisme generi un enzim, la triptofanosa, que n’anul·la l’acció. “La triptofanosa fa que els intestins continguin un excés de bacteris proteolítics. Els símptomes que ho indiquen són el mal alè i la flatulència amb mala olor”, explica Verdaguer.
Pel que fa al neurotransmissor conegut com a dopamina, la seva presència es pot estimular amb la ingesta d’aliments rics en tirosina. El més destacat és el cacau, tot i que hi ha estudis que atribueixen el seu efecte benèfic al fet que el cervell fa una associació directa entre ingesta de xocolata (un aliment que agrada a una majoria de la població) i recompensa. Els experts que li atribueixen un potencial positiu sobre l’organisme recomanen principalment el consum de xocolata negra, que és la varietat amb més concentració de cacau.