Diumenge TECNOLOGIA

Aplicacions per fer més salut

Quico Domingo
27/04/2014
4 min

Avui en dia pràcticament tothom porta un dispositiu intel·ligent a sobre: un telèfon, una tauleta o, aviat, algun dels molts wearables que comencen a sortir al mercat, com ara polseres de fitness o rellotges intel·ligents. De fet, algunes de les principals marques del sector ja han començat a presentar productes d’aquest tipus, o tot indica que ho faran d’aquí poc. I tot i que, de moment, el vessant comunicatiu, lúdic i social d’aquests aparells és el que els fa més atractius, el fet de tenir-nos sempre connectats també els converteix en els dispositius ideals per cuidar la nostra salut i benestar.

Les possibles aplicacions en el sistema sanitari, per exemple, són amplíssimes: des de reduir les visites al metge amb sistemes de control a distància i teleconsulta, fins a mecanismes de seguretat per a gent gran que viu sola, de manera que puguin estar localitzables i demanar assistència en cas de necessitat. En aquest sentit, la Unió Europea preveu un estalvi en despesa sanitària de més de 90.000 milions d’euros fins al 2017 gràcies a aquest tipus d’aplicacions i dispositius.

Però com que la millor cura és la prevenció, no és estrany que, amb l’augment de la consciència col·lectiva sobre la importància de portar una vida sana i equilibrada, el nombre d’aplicacions mòbils enfocades a aquesta temàtica que hi ha disponibles a les diferents botigues virtuals hagi crescut exponencialment.

Una allau d’aplicacions

Es calcula que, actualment, hi ha més de 100.000 aplicacions dedicades a la salut i cal, per tant, saber triar i anar molt amb compte abans de fer servir, sobretot, aquelles que intenten substituir els tractaments mèdics o proposen mètodes alternatius. En són un clar exemple les centenars d’aplis disponibles que prometen curar migranyes amb patrons de so, o detectar i millorar problemes de pell fent servir el llum led del telèfon.

Però en altres àmbits de la vida sana aquestes aplicacions poden suposar un complement fantàstic per al nostre dia a dia. Pel que fa a l’esport, per exemple, els últims models d’iPhone estan equipats amb un nou xip, l’M7, que nodreix les aplicacions amb dades relacionades amb el moviment i direcció del telèfon sense afectar pràcticament el consum de bateria; unes dades que poden ser interpretades per aplis de running per calcular distàncies, recorreguts i velocitats.

I si no som aficionats al running, o a esports d’intensitat elevada en general, n’hi ha d’altres que, d’una manera molt més relaxada, mesuren la nostra activitat física diària a partir dels recorreguts quotidians que fem, i en treuen informació estadística, com ara la distància recorreguda, els passos que hem fet o per quins llocs hem passat, per generar, a partir de totes aquestes dades, informació sobre la nostra evolució.

Un altre segment interessant és el de l’alimentació. El fet de dur sempre el telèfon a sobre ens permet fer-lo servir per controlar què mengem, el valor energètic que cada àpat suposa, i portar-ne un control exhaustiu al llarg del temps fent servir, en alguns casos, elements motivacionals propis de la ludificació, que es basa a introduir mecàniques del joc en tasques no lúdiques per animar-nos a acomplir objectius concrets. A més, algunes aplicacions ens ajuden a configurar menús equilibrats o especialment indicats per a persones amb intoleràncies a algun aliment.

Però no tot depèn del físic: la ment també juga un paper molt important en el nostre benestar i, en aquest sentit, les aplicacions que ens ajuden a motivar-nos, a afrontar petits reptes diaris o fins i tot ens ensenyen petits exercicis de relaxació poden ser molt profitoses.

Tal com proclamava l’anunci de l’iPhone 3G d’Apple, There is an app for that, és del tot cert que hi ha aplicacions pràcticament per a totes les necessitats. Si busqueu a les diferents botigues aplicacions per a la vostra necessitat concreta, de ben segur que en trobareu una que us faci servei.

Així doncs, per començar i com a mostra de les diferents maneres en què una aplicació us pot ajudar a portar una vida més sana i equilibrada, us en recomanem algunes, de temàtiques ben diferents, perquè en feu un petit tast.

1. Moves

Descripció: S’encarrega de registrar, de manera automàtica, tots els nostres moviments i classificar-los en funció de si hem estat caminant, corrent o anant en bicicleta. A més, Moves calcula les calories consumides.

Per què ens agrada: Està dissenyada per no haver-nos-en de preocupar en cap moment: n’hi ha prou obrint l’aplicació i deixant-la en segon pla.

Preu: Gratuïta.

Disponible per a iPhone i Android.

2. Doctor Fum

Descripció: Un mètode per deixar de fumar basat en la reducció gradual assistida i introduint petits elements motivadors.

Per què ens agrada: Està basada en criteris mèdics i estructurada en forma de proves, a l’estil d’un videojoc.

Preu: Gratuïta.

Disponible per a iPhone i Android.

3. Balanced

Descripció: Ens ajuda a ser constants en aquelles petites coses que ens agradaria fer més sovint, motivant-nos i fent-ne seguiment. Podem triar accions sobre una llista predefinida per l’aplicació, que inclou tant activitats físiques com mentals, o bé, si ho preferim, introduir les nostres pròpies.

Per què ens agrada: El disseny de l’aplicació és fresc i senzill tot i la gran varietat de funcions de què disposa. És molt àgil de fer servir!

Preu: Gratuïta.

Disponible per a iPhone.

4. Menthal

Descripció: Desenvolupada per un equip de científics de la Universitat de Bonn, analitza com fem servir el nostre mòbil i ens mostra informació sobre el grau de dependència que en tenim.

Per què ens agrada: Ens mostra d’una manera visual una informació difícilment quantificable, com ara l’estona que dediquem al mòbil cada dia i quines aplicacions són les que més fem servir.

Preu: Gratuïta.

Disponible per a Android.

5. MyFitnessPal

Descripció: En funció de si el nostre objectiu és guanyar pes, perdre’n o mantenir-nos, ens ajuda a controlar la quantitat de calories necessàries per a cada dia, creuant informació d’allò que mengem i de l’exercici que fem.

Per què ens agrada: N’hi ha prou d’escanejar el codi de barres d’una gran varietat de productes perquè MyFitnessPal els reconegui i n’extregui la informació calòrica.

Preu: Gratuïta.

Disponible per a iOS (iPhone i iPad) i Android.

6. BBC Good Food

Descripció: Creada per la BBC, aquesta aplicació disposa d’una infinitat de receptes sanes explicades pas a pas, classificades segons el tipus de plat, els ingredients o per si són especialment indicades per a vegetarians o per perdre pes.

Per què ens agrada: Les receptes, a més d’estar perfectament il·lustrades, van acompanyades d’informació nutricional detallada.

Preu: Gratuïta.

Disponible per a iOS (iPhone i iPad) i Android.

stats