
Arròs de gambes
Ingredients per al sofregit
50 dl d'oli d'oliva verge extra
3 tomàquets madurs ratllats
2 cebes tendres picades
1 branqueta de farigola
4 grans d'all
Ingredients per al brou de peix
75 dl d'oli d'oliva verge extra
1 ceba
1 branca d'api
1 pastanaga
1 porro
5 grans d'all
1/4 de cullerada de cafè de pebre dolç de la Vera
2 tomàquets madurs ratllats
2 l d'aigua mineral
1/2 kg de peix de roca
Altres ingredients
1 sípia mitjana
360 g d'arròs bomba
16 gambes vermelles grosses
40 dl de rom anyenc
20 musclos
sal
Preparació
Sofregiu lentament la ceba picada en oli fins que quedi caramel·litzada. Afegiu-hi l'all, el tomàquet i la farigola i caramel·litzeu-ho tot.
Mentrestant, prepareu el brou de peix. Poseu l'oli, la ceba picada, l'api a rodanxes, la pastanaga picada, el porro picat i els grans d'all en una olla alta. Sofregiu-ho i deixeu que agafi color. Després afegiu-hi el tomàquet i torneu-ho a sofregir. Tot seguit, poseu-hi l'aigua, el pebre vermell i el peix de roca sense vísceres. Deixeu-ho bullir 10 minuts i retireu-ho del foc.
Prepareu la sípia. Netegeu-la sense treure-hi la pell i reserveu la bossa de tinta i la bossa amb la melsa marró que té a l'interior. Trossegeu la sípia i barregeu-la amb només una mica de tinta i la melsa.
En una paella per a 8 persones (ha de ser una mica grossa perquè el gruix de l'arròs sigui fi) poseu-hi una mica d'oli d'oliva verge extra i sofregiu-hi les gambes per les dues cares. A continuació flamegeu-ho amb el rom. Després mulleu-ho amb el brou (en aquest cas, 1,2 litres). Tot seguit afegiu-hi el sofregit i la sèpia, i finalment els musclos i la sal. Quan comenci a bullir poseu-hi l'arròs i durant els dos primers minuts deixeu-ho bullir fort al foc.
El consell és que poseu el forn de casa a 225 graus i els tretze minuts restants ho acabeu al forn.
La Daurada Beach Club
Trajo de Garbí, s/n.
ladauradabeachclub.net
www.gambadevilanova.cat
Suquet de gambes
Ingredients
24 gambes, 400 grams de patates pelades i trossejades, 2 cebes mitjanes ratllades, 2 tomàquets grans madurs,
2 nyores trossejades, 2 litres de brou de crustacis, 1 copa de brandi del Penedès, oli, sal i pebre
Preparació
Fregiu les gambes en un perol de ferro i flamegeu-les amb brandi. Retireu-les i daureu la ceba ratllada en el mateix oli. Afegiu-hi el tomàquet i les nyores i fregiu-ho tot junt. Després, fiqueu-hi les patates i ofegueu-les amb el sofregit. Afegiu-hi el brou de crustacis i deixeu-ho coure 15 minuts.
Poseu-hi les gambes quan faltin cinc minuts de cocció. En servir-ho, acompanyeu-lo amb un bol per persona d'arròs bullit.
Restaurant La Cucanya
www.restaurantlacucanya.com
All cremat de gambes
Ingredients
12 gambes grosses, 15-20 grans d'all pelats, oli d'oliva verge, 4 tomàquets madurs, 2 culleradetes de polpa de nyora, 1 culleradeta de pebre vermell, 6 patates mitjanes, tallades esqueixades, 1 litre i 1/4 de fumet de peix o aigua, 1 copeta de conyac
Preparació
Enrossiu els alls en una cassola amb oli. Retireu-los i piqueu-los en un morter. Sofregiu el tomàquet picat i afegiu-hi els alls picats i deixeu que facin xup-xup. Afegiu-hi una bona copa de vi blanc sec, la polpa de la nyora i el pebre vermell.
A continuació tireu-hi les patates tallades i feu-hi un parell de voltes. Afegiu-hi el fumet o l'aigua i deixeu-ho coure uns 18-20 minuts.
Mentre es couen les patates poseu una mica d'oli en una paella i marqueu les gambes pels dos costats. Tireu-hi la copeta de conyac i flamegeu-ho. Retireu-ho del foc.
Quan les patates siguin cuites afegiu-hi les gambes i el suc que han deixat quan les heu flamejat. Sacsegeu-ho una mica per barrejar-ho tot.
Val la pena menjar-se aquest plat al cap d'una bona estona, quan tots els gustos s'han barrejat.
Restaurant El Far
Passeig Marítim, 107. Tel. 93 815 42 07
www.restaurantelfar.com