Anys d'imatges de plats voladors, llums desconegudes, imatges del Pentàgon i fins i tot l'autòpsia d'un suposat alienígena. El debat sobre els anomenats objectes voladors no identificats, més coneguts com a ovnis, porta dècades damunt la taula, i recentment ha tornat a tenir protagonisme després que un exmilitar nord-americà declarés a finals de juliol que el govern del país amaga “restes no humanes”. En la compareixença davant del Congrés dels Estats Units, l'oficial David Grusch va parlar d'un programa secret que situaria el govern nord-americà en una "guerra freda públicament desconeguda", amb nacions adversàries per aconseguir el control de la tecnologia que utilitzarien les suposades aeronaus alienígenes per així "obtenir avantatges asimètrics de defensa nacional". Una "cursa armamentística" que, segons Grusch, la Casa Blanca hauria mantingut en silenci durant vuit dècades i hauria "amagat il·legalment" l'existència d'aquesta iniciativa. Un fet que el Pentàgon ha negat.

D'altra banda, l'agència aeroespacial nord-americana, la NASA, ha creat un grup de treball independent multidisciplinari per estudiar a fons aquests fenòmens. A l'espera de l'informe definitiu, han assegurat que les dades són "fragmentàries i de poca qualitat", sobretot les més antigues. Les principals fonts d'informació visual sobre els albiraments són fotografies fetes des de telèfons mòbils o càmeres de poca qualitat, així com imatges captades per dispositius militars que freqüenten l'espai aeri. I cap d'aquests materials obtinguts conté dades contundents sobre les quals indagar. Així ho constaten els científics a l'informe que van avançar durant una conferència de premsa organitzada al mes de juny amb l’objectiu de "garantir" la seva transparència informativa.

El Projecte Llibre Blau

Algunes d'aquestes imatges i els albiraments més coneguts d'ovnis estan documentats al Projecte Llibre Blau, un encàrrec que el govern dels Estats Units va fer a l'exèrcit de l'aire per investigar els informes d'ovnis entre els anys 1948 i el 1969 per mesurar un hipotètic risc per a la seguretat. Dels 12.618 albiraments informats i que formen part de l'informe, 701 romanen sense identificar. Al final, el projecte va concloure que no hi havia indicació d'amenaça per a la seguretat nacional i que les observacions d'ovnis es devien a una barreja de quatre factors: la histèria de les masses, la creació de falsificacions per aconseguir publicitat als mitjans de comunicació, les psicopatologies dels individus i la confusió amb objectes quotidians com globus o avions. Aquests són alguns dels documents gràfics de mitjans de comunicació i del Departament de Defensa dels Estats Units que investigadors i científics han explorat a la recerca de proves per esbrinar si hi ha vida més enllà de la Terra.

La primera fotografia
La millor imatge de la història
L'autòpsia que va commocionar el món
Roswell i l'Àrea 51
Els testimonis
Un comitè secret
Una imatge oficial
Les teories del secretisme
Investigació oficial
La ciència
Una abducció a Google Earth
L'autèntic plat volador
stats