PA CIÈNCIA, LA NOSTRA
Diumenge 28/02/2016

Ciència a les sabates de cristall de la ventafocs

Dani Arbós I Màrius Bellés
2 min

Biòleg i físicLA HISTÒRIA DE LA VENTAFOCSés ben coneguda per tothom: una noia jove i bonica que és explotada i maltractada per la seva pèrfida madrastra i les dues germanastres aconsegueix enlluernar el príncep del regne en un ball de gala. No obstant això, ha de marxar de pressa i corrents perquè a les dotze de la nit es desfà l’encanteri que ha convertit unes carbasses en la seva carrossa i uns draps vells i bruts en un vestit meravellós. En la fugida perd una sabata de cristall, i els dies següents, el príncep, bojament enamorat, fa emprovar la sabata a totes les noies del reialme per identificar la jove misteriosa que l’ha captivat.

Però un estudi realitzat per estudiants de la Universitat de Leicester i publicat a la revista Journal of Physics Special Topics posa en dubte un dels passatges de la rondalla. Els investigadors han centrat la seva atenció en el calçat i han calculat quina alçada poden arribar a tenir els talons de la Ventafocs perquè pugui caminar i córrer sense que les sabates es trenquin en mil bocins i els cristalls se li clavin irremeiable i feridorament a les plantes dels peus.

Per fer això, van partir del supòsit que la Ventafocs pesa uns 55 quilos i fa un 37 de peu. A partir d’aquí, van tenir en compte la resistència del cristall al trencament i les forces i tensions a què està sotmès el taló en cas d’estar-se dreta, de caminar o de córrer.

Les seves conclusions són clares. La Ventafocs pot lluir sense problemes uns talons d’escàndol mentre s’estigui quieta. Ara bé, tan bon punt es mou, la cosa canvia. Si el que vol és caminar amb seguretat, els talons han de fer entre 3,44 i 13,8 centímetres com a màxim. Per poder fugir corrents sense que les sabates es trenquin, però, han de ser molt més petits: amb prou feines han de superar el centímetre d’alçada, molt per sota de la imatge amb què sovint es representen les sabates de la Ventafocs.

Esclar que si els talons són més alts, el príncep ho tindrà molt més fàcil per trobar-la i no li caldrà recórrer tot el reialme de nord a sud i d’est a oest, en tindrà prou resseguint el rastre de sang o apropant-se al dispensari més pròxim.

stats