El fesol de Santa Pau té el reconeixement del segell de Denominació d'Origen Protegida de la Unió Europea i es conrea actualment en un terreny superfície de 30 hectàrees, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La Garrotxa és un territori d'unes 15.000 hectàrees que inclou 11 municipis i 40 volcans inactius. El volcà Croscat, amb 11.500 anys, és un dels més joves de la Península. La lava i el cràter tenen una extensió d'uns 20 km². És l'especificitat d'aquesta terra volcànica i del clima el que ha donat lloc al gust particular, suau i cremós, d'aquesta varietat de fesol.
Aquesta mongeta va arribar d'Amèrica Central a causa de l'intercanvi econòmic i l'emigració que existia amb Catalunya a través dels denominats indians. A la zona de la Garrotxa, durant el segle XVIII, els cultius eren majoritàriament els tradicionals de la Mediterrània, com el blat, les oliveres o la vinya. Al segle XIX hi apareixen altres cultius, el blat de moro, la patata o algunes hortalisses com el tomàquet i el fesol. Els tractats generals sobre l'agricultura de la zona suggereixen que és durant els segles XVIII i XIX quan es consolida el conreu de la mongeta (el fesol) de Santa Pau.
Al segle XIX aquesta mongeta ja gaudia de molt de renom, fins i tot existeix una carta del 1854 que el governador civil de la província de Girona va dirigir a l'alcalde de Santa Pau en què li demanava una mostra del fesol per portar-la a l'Exposició Universal de París. Malauradament, no era època de collita, i l'alcalde va haver de respondre que no disposaven del producte.