Diumenge Ara Tu 03/03/2013

Agustí Chalaux. La lluita utòpica contra la corrupció

La putridesa ens devora. El carrer n'està tip i sembla que encara queden moltes males pràctiques per emergir. Fa mig segle un visionari català va dedicar el seu talent a buscar vies per combatre-la. Malgrat les bones intencions, queda clar que no se'n va sortir

Xavier Theros
4 min
Agustí Chalaux La lluita utòpica contra la corrupció

Vivim temps difícils i estranys. De sobte, les corrupteles polítiques i les males °pràctiques financeres han passat de ser un afer propi de les pàgines d'economia a ser notícia de primera plana a tots els diaris. Mai com avui el ciutadà del carrer s'havia interessat tant per conceptes i nocions relacionades amb la macroeconomia. I, al mateix temps, mai s'havia vist un descrèdit i una desconfiança tan radical cap a aquest model de societat lliberal, farcida de lleis tramposes i retòrica buida. La situació actual era impensable fa només uns anys; després de dècades vivint en la societat del benestar, la possibilitat que Europa tornés a viure una crisi d'aquestes magnituds era difícil de imaginar. Tanmateix, els perills de la plutocràcia i de la corrupció ja van ser anunciats per uns quants teòrics del segle XX. El català Agustí Chalaux va ser un dels primers a adonar-se de les conseqüències que portaria la sortida del patró or i l'adopció del paper moneda.

Fill d'un industrial francès establert a Barcelona, Chalaux va néixer l'any 1911 a Sant Genís dels Agudells, llavors un llogarret d'uns quinze habitants i avui part del barri d'Horta. Després d'estudiar a l'escola Montessori, va anar a la ciutat francesa de Toló a fer el batxillerat quan tenia nou anys. Va ser allà, als catorze anys, que va assistir a una conferència del famós banquer Horace Finaly, president de la Banca Nacional de París i els Països Baixos (Paribas), i aquella xerrada va canviar la seva vida. Un dia, a casa del banquer, va llegir per casualitat un informe confidencial sobre la reunió que Finaly havia mantingut amb John Pierpont (J.P.) Morgan i Henri Deterding. En el document es deia que la Primera Guerra Mundial estava a punt d'engolir les reserves mundials d'or i que el paper-moneda el substituiria com a patró monetari. Els nous bitllets de banc podien racionalitzar l'economia i fer-la més productiva, però els banquers van preferir seguir amb el diner anònim i organitzar una plutarquia internacional, en què banquers i amos de les principals companyies industrials poguessin suplantar un dia els governs nacionals. Conegut el secret, Finaly va decidir fer-li de mestre i ajudar-lo a establir un criteri científic i racional al problema dels diners. Així, va estudiar economia a París i ciències químiques a la ciutat alsaciana de Mulhouse.

Bardina i Xirinacs

De tornada a Barcelona es va posar a treballar en el negoci familiar. Poc després esclatava la Guerra Civil. Gràcies a les seves simpaties llibertàries es va quedar de gerent a l'empresa col·lectivitzada, on va aprendre que no es podia fer una revolució sense controlar els ressorts econòmics de la societat. En aquella època va començar a escriure sobre aquest tema, però l'any 1939 va haver d'exiliar-se a França. Va viure allà durant la Segona Guerra Mundial, fins que l'any 1945 va retornar a Barcelona. Durant la postguerra les seves principals influències van ser les publicacions que el pedagog Joan Bardina editava des de l'exili a Xile. Mort el general Franco, va conèixer Lluís Maria Xirinacs, i junts van fundar el Centre d'Estudis Joan Bardina, destinat a estudiar un nou model polític i econòmic alternatiu al capitalisme i al marxisme. M'ho explica el senyor Joan Parés i Grahit, metge personal tant de Xirinacs com de Chalaux, i secretari d'aquest últim.

El doctor Parés -actualment jubilat- va conèixer Chalaux l'any 1978, en una conferència a l'associació Amics de la Unesco. I, des d'aquell instant, es va convertir en un dels seus col·laboradors més fidels: "L'Agustí era un home molt planer, molt obert a parlar amb tothom. Segons les seves teories, els diners es van inventar exclusivament per afavorir l'intercanvi. Però, quan va aparèixer la moneda anònima, es va convertir en poder i va generar un alt grau de corrupció. La Fundació Bofill va fer fa poc una enquesta en què preguntaven: ¿si a la seva feina pogués agafar diners impunement, amb la garantia absoluta de no ser mai detingut, vostè què faria? El 90% van contestar que n'agafarien. Refiar-se de l'honestedat dels polítics és suïcida. Ha de ser el sistema de lleis i l'estructura de l'estat que han d'impedir la corrupció dels poders polítics. Això Chalaux ja ho deia als anys setanta i ningú li feia cas".

D'aquells debats i xerrades en va sortir el llibre de Xirinacs Tercera via, que no es va publicar per por dels editors a molestar els banquers. Al final, va ser publicat l'any 2012 i es pot llegir gratuïtament en PDF a les webs Xirinacs.org i Bardina.blog.pangea.org. "Vam enviar-lo a tots els partits, però els únics que el van acceptar van ser els de la CUP".

Semblen complides les prediccions de Chalaux. Com va vaticinar, el principal problema avui és el transvasament de poder des de l'àmbit polític i públic al financer i privat. Parés afegeix: "León Blum explicava a les seves memòries que va anar a demanar ajut a Finaly perquè li financés la campanya electoral, i quan va ser president de la República Francesa es va assabentar que el banquer havia donat la mateixa quantitat a tots els candidats. Guanyés qui guanyés, ell guanyava sempre. El nostre sistema actual és així, acaba socialitzant la corrupció".

Malgrat una visió tan descarnada del poder econòmic, Chalaux va deixar escrit el 1979 que "l'era de les antieconomies de mercat i de les antipolítiques socials, dels poders ocults, deslleials i subterranis, de l'apropiació il·legítima i del robatori de la propietat pública" estava arribant a la seva fi.

stats