El cereal fa ruta
Els cereals són molt més que aquells aliments ensucrats i industrials que es venen en capses de cartró i es mengen per esmorzar. Ara un grapat de restaurants de Barcelona ens animen a explorar totes les possibilitats dels cereals a través de 13 plats irresistibles
Els cereals són els grans desconeguts. “Molta gent els associa als industrials i ensucrats que prenem per esmorzar. Però aquests no són els cereals saludables”, afirma Núria Coll, directora de la revista digital Etselquemenges. Juntament amb l’empresa de productes biològics Biocop, aquesta publicació organitza la 2a Ruta del Cereal Bio a Barcelona, una proposta gastronòmica i lúdica que, fins al diumenge 11 de maig, acosta als ciutadans la cuina amb cereals ecològics a través de tretze plats elaborats especialment per a l’ocasió per restaurants de primera categoria.
Les últimes investigacions en alimentació conclouen que la base de la nostra alimentació és la fruita i, especialment, la verdura. Però els cereals, sobretot els integrals i d’altres que no provenen de farines blanques refinades, estan situats en el segon graó de la piràmide alimentària. Aporten energia i, si són integrals o bé sense gluten, també són rics en hidrats de carboni d’absorció lenta. Dit amb altres paraules: amb la ingesta d’un cereal integral o d’un sense gluten, l’organisme obté més energia durant més temps.
Cereals amb bon rotllo
El xef Javier Medvedovsky participa per primera vegada en la Ruta del Cereal Bio amb el restaurant vegetarià Cafè Blue Project, situat dins de la fundació d’art homònima, al carrer de la Princesa de Barcelona. “Des que vam obrir, fa set mesos, comprovo l’èxit que tenen els plats de cereals”, assegura el Javier. Per a la ruta, ha creat expressament un plat que ha batejat amb un nom simpàtic: “bon rotllo mediterrani de carbassó farcit de quinoa”. És mediterrani, diu, perquè té carbassó, tomàquet i olives. Barrejada amb aquests ingredients, la quinoa (pseudocereal que no pertany a la família de les gramínies, però té tant midó com els cereals) el converteix en un plat d’allò més saludable. “La quinoa és un aliment molt complet”, afirma el Javier. El “bon rotllo mediterrani” costa 8 € si es demana a la carta però també es pot tastar dins d’un menú.
Per la seva banda, al Restaurant Hisop, el cuiner Oriol Ivern, que també s’estrena a la Ruta del Cereal Bio, enllesteix un rossejat de galeres amb emulsió d’espàrrecs verds. “Vaig decidir participar amb un arròs en la Ruta del Cereal perquè a l’Hisop hem treballat una manera diferent de cuinar els arrossos, sobretot els cremosos -subratlla-. Els faig sense greixos saturats, sense formatges ni mantegues, perquè siguin més saludables”, afegeix amb convenciment.
Bàsics en la dieta mediterrània
Oriol Ivern s’estranya que els cereals i els llegums no estiguin considerats com a símbols de la dieta mediterrània. “Aquesta dieta se sol associar a les verdures i a l’oli d’oliva. Però no podem obviar els cereals, perquè són imprescindibles”, adverteix. Això mateix pensen Xavier Pellicer, director gastronòmic del Restaurant Barraca, i Adelf Morales, xef del Topik. Tots dos participen en la ruta: el primer, amb arròs de verdures, i el segon, amb arròs de perdiu i carxofes.
Una altra apetitosa proposta és l’hamburguesa de civada del Restaurant Teresa Carles. La cuinen juntament amb xampinyons, ceba, remolatxa, farina de blat, sal, pastanaga i arròs. O el timbal de mill i coco amb verdures de l’Ada Parellada, del Restaurant Semproniana. “El mill és un cereal difícil, perquè cal saber bé com cuinar-lo. Però m’hi he decidit perquè volia innovar”, diu l’Ada. Un altre plat: la blanqueta d’ànec mut del Penedès confitat amb oli de cúrcuma amb cuscús i verdures, de l’establiment NoNoNo.
“Amb 13 restaurants, la ruta vol atreure tot tipus de públic, tant els vegetarians com els que gaudeixen menjant peix i carn acompanyats de cereals”, conclou Núria Coll.