Diumenge ANIVERSARI

Passió per l'art de la joieria

L'any 1839 Josep Masriera Vidal batejava amb el cognom familiar el seu propi taller de joieria al barri dels argenters i orfebres de Barcelona. Posava així les bases d'una empresa, avui Bagués-Masriera, que 175 anys més tard continua sumant història

Passió per l'art de la joieria
Mireia Nadal Pago
19/01/2014
4 min

La flama la va encendre Josep Masriera Vidal l'any 1839. Aquell any, el fins llavors aprenent de joier obria el seu propi taller al barri dels argenters i orfebres de Barcelona. Des d'aleshores el cognom familiar ha estat sinònim d'alta joieria a Catalunya. 175 anys després de la seva fundació, Bagués-Masriera (aquest és el nom de la firma d'ençà que el 1985 Masriera va ser adquirida per Bagués) continua sumant futur. L'empresa teixeix nous projectes i mira cap a nous mercats, fidel a la seva història però sense oblidar que els lligams entre la tradició i la innovació són la millor manera de conquerir les noves generacions. I així ha estat al llarg de la seva història.

En mans dels fills del fundador, Francesc i Josep Masriera, la firma familiar va viure dies de gran reconeixement i esplendor que li van donar projecció internacional. L'any 1888 van rebre la Medalla d'Or a l'Exposició Internacional de Barcelona pels projectes exposats a la secció d'art industrial, joieria i bijuteria, ceràmica, cristalleria i vidrieria. Un any més tard eren guardonats amb la Medalla de Plata a l'Exposició Universal de París. Als seus obradors, Masriera estava forjant el segell que l'acompanyaria fins avui: el de referent en l'esmalt de qualitat made in Barcelona.

L'any 1925 les joies de Masriera es van presentar a l'Exposició Internacional d'Arts Decoratives de París. En aquella mostra, les delicades joies d'esmalt de Masriera es van posicionar al centre mateix de la gènesi del moviment art déco. Lluís Masriera, de la tercera generació de la nissaga, esdevé una figura clau en la història de la firma.

Fusió de tradicions

Sis dècades després de l'exposició del 1925, el 1985, la joieria Masriera va viure un nou moment transcendental. La família Bagués, amb una llarga dedicació al món de la joieria que es remunta a principis del segle XX, va decidir adquirir la totalitat del fons Masriera, una impressionant col·lecció de peces històriques que, després del declivi del gust pel Modernisme, havia caigut en un cert oblit.

"Les dues empreses es van fusionar i es van convertir en una de sola. Malgrat això, vam voler mantenir dues línies separades de productes perquè estilísticament tenen un sentit diferenciat", raona Joan Oliveras Bagués, actual president i conseller delegat de la Bagués-Masriera.

D'una banda hi ha la col·lecció Masriera, que segueix fidel a l'esperit art déco. Compta amb sèries numerades, específiques i exclusives: peces úniques de joieria artística. D'altra banda, la línia Bagués desenvolupa un llenguatge contemporani i més experimental de joieria d'alta gamma.

I quin és el nexe d'aquesta fusió? ¿On rau l'èxit de la unió? Joan Oliveras Bagués respon amb la paraula que els defineix millor: esmalt. "La utilització de l'esmalt ha unit les dues branques. Bagués-Masriera és una joia de color, filla d'un entorn cultural dominat pel cromatisme". I afegeix: "Som un país del Mediterrani. I aquest mar és llum, és color. La nostra joia, tant la Bagués com la Masriera, interpreta el color a través del llenguatge esmaltat de joieria". No és casualitat que el color sigui precisament un element central del Modernisme.

A Bagués-Masriera reediten cada any una peça emblemàtica al mateix temps que en dissenyen de noves. Les noves creacions han estat mereixedores de premis tan importants com el Diamondsa la Nature's Miracle International Design Competition del 2004i, juntament amb les reedicions, han conquerit mercats tan competitius com ho poden ser els dels Estats Units, la Xina i el Japó.

Noves col·leccions

Bagués-Masriera ha creat dues col·leccions, una de Masriera i una de Bagués, per celebrar el seu 175è aniversari. "La col·lecció Masriera és un homenatge a l'ofici perquè finalment és a qui devem el que som. I, en aquesta ocasió, per celebrar que fem anys, hem creat una peça en què hem intentat que intervinguin totes les especialitats de l'ofici. El resultat és un braçalet en forma de serp", detalla Joan Oliveras Bagués. Aquesta peça, d'alta joieria artística i valorada en 90.000 euros, mostra un acurat treball d'esmaltat combinat amb pedres precioses i or.

Per la seva banda, la col·lecció Bagués ha optat per celebrar el 175è aniversari amb un sentit homenatge a Barcelona. "Per què Barcelona? És la ciutat que ens ha vist néixer i sentim que hem aportat el nostre granet de sorra per configurar el seu particular skyline cultural", comenta amb un deix d'emoció l'hereu de Bagués-Masriera.

Amb la idea al cap de captar l'essència de la capital catalana, els creatius de Bagués han sintetitzat la paleta de colors de Barcelona en 45 tons i els han convertit en esmalts preciosistes. Després han aplicat els esmalts a una peça amb forma esfèrica de cabdell, envoltada amb un fil rodó i continu d'or i que vol representar també l'essència de l'urbs mediterrània.

"És buida per dins i és la imatge d'una Barcelona plural, inclusiva, sense arestes. Una Barcelona de l'equilibri en la qual la diversitat configura un magma extraordinari. És una esfera en què certament hi cap de tot, i en la qual no existeixen diferenciacions de nivell. Aquesta és la nostra Barcelona", conclou Joan Oliveras Bagués.

La firma també ha volgut compartir l'efemèride amb el gran públic. A finals de l'any passat, els baixos de la Casa Ametller de Barcelona, seu de la botiga més emblemàtica de la firma, van acollir una exposició de peces úniques i històriques, algunes de les quals es poden admirar a les fotografies que il·lustren aquest reportatge.

A la firma, però, saben que la història escrita ofereix unes credencials magnífiques, però que l'únic camí per seguir avançant és el treball del dia a dia. Per això el repte, com explica Joan Oliveras Bagués, és "continuar amb els valors empresarials" que tenen "interioritzats": "el rigor, l'honestedat, la feina ben feta i la fidelitat a la vocació creativa". "I mantenir-nos sempre fidels a la qualitat -afegeix-. Tot plegat ens permet afrontar el futur amb il·lusió i sentit de la joventut, malgrat que ja hem fet 175 anys".

En paral·lel al seu pla d'internacionalització, Bagués-Masriera ha completat aquest últim any el relleu generacional dins el seu òrgan d'administració amb la incorporació dels tres germans Oliveras al consell de l'empresa.

La història i la nissaga continuen.

stats